Знаменитости

Брайън Кокс

Брайън Кокс е роден на 1 юни 1946 г. в Дънди, Шотландия. Той е единственото момче в семейството. Бъдещият актьор има четири сестри. Баща му умира, когато Брайън е на осем години. Актьорът е отгледан основно от по-големите си сестри. От 14-годишен играе в театъра в Дънди. Когато навършва 17, започва да посещава Лондонската академия за музикално и драматично изкуство.

Кокс се е женил два пъти. С първата си съпруга актрисата Каролайн Бърт имат две деца. През 2002 г. се жени за актрисата Никол Ансари, с която също имат две деца.
Актьорската му кариера започва с участия в театрални постановки. За първи път се появява на екрана през 1965 г. в един от епизодите на The Wednesday Play. След което участва и в други телевизионни продукции. През 1968 г. получава главна роля в телевизионната пиеса The Year of the Sex Olympics. През 1978 г. изиграва крал Хенри II в историческия сериал "Короната на дявола". Следват участия в редица продукции на историческа тематика.

Кокс се завръща на театралната сцена и прекарва няколко сезона в Кралския Шекспиров театър и в Националния театър. Играе в пиесите "Тит Андроник", "Крал Лир", "Укротяване на опърничавата". Самият Кокс споделя, че ролята в "Тит Андроник" е сред любимите му.

Сред най-известните му роли в киното са изпълненията му във филмите "Смело сърце", "Предизвестена смърт", "Купата", "Адаптация", "Троя", "Бесни страшни пенсии", "Възходът на планетата на маймуните".
Статии :

 
КОНТАКТИ ЗА НАС
Copyright © 2017 moviesplus.bg All rights reserved