Знаменитости

Миа Вашиковска

Миа Вашиковска е австралийска актриса, родена на 14 октомври 1989 г. в Канбера. Майка ѝ е с полско потекло, а по професия е фотограф. Баща ѝ е художник, родом от Австралия. От малка Миа се занимава с балет и мечтае един ден да стане балерина. Още в ранна възраст се запознава с шедьоврите на европейското и американското кино и развива усет към седмото изкуство. Сред любимите ѝ филми се нарежда трилогията "Три цвята" на полския режисьор Кшищоф Кешловски. Постепенно у нея се заражда желанието да бъде актриса.

През свободното си време Миа се занимава с фотография, актрисата обича да запечатва спомени от свои пътешествия. Докато участва в "Джейн Еър" в таен джоб в сценичния си костюм крие малък фотоапарат. Една от снимките, които прави по време на филма, е сред финалистите в национален конкурс по фотография.
Първата роля на австралийската актриса е през 2004 г. в сериала All Saints, където се появява в два епизода. През 2006 г. се снима в австралийския трилър Suburban Mayhem и получава номинация за млада актриса на наградите на Австралийския филмов институт.

Само 17-годишна Вашиковска прави своя пробив в Холивуд, когато е избрана да изиграе ролята на гимнастичката Софи в сериала In Treatment. След това участва в първия си американски филм за голям екран "Съпротива", в който си партнира с Даниел Крейг. Голяма популярност ѝ носи ролята на Алиса във филма "Алиса в страната на чудесата", режисиран от Тим Бъртън, с участието на Джони Деп, Ан Хатауей и Хелена Бонам Картър.

Други популярни филми с нейно участие са "Джейн Еър", "Карта към звездите", "Пурпурният връх", "Алиса в Огледалния свят".
Гледайте Миа Вашиковска в:
Статии :

 
КОНТАКТИ ЗА НАС
Copyright © 2017 moviesplus.bg All rights reserved