Любопитно


Джордж Клуни сравни расизма с пандемия

Вторник, 02 Юни 2020


Редица знаменитости изразиха съпричастност към трагичната смърт на Джордж Флойд, който бе задушен до смърт от полицай в Минеаполис. Ужасяващото деяние отприщи вълна от граждански гняв и недоволство, а темата за расизма се върна на дневен ред. Жестокото убийство предизвика протести на много места в Съединените щати.

Сред известните личности, които изразиха активно своята гражданска позиция по въпроса за расизма, са Опра Уинфри, Марк Зукърбърг, Джейми Фокс, Бийонсе, Риана, Джей Зи. Актьорът Джордж Клуни написа откровено есе по темата за изданието The Daily Beast, в което прави сравнение между расизма и пандемията.

В началото на текста си носителят на „Оскар“ припомня други жестоки прояви на расизъм от близкото минало. Говори предишни убийства на афро-американци, разтърсили човечеството. Връщайки лентата назад, той акцентира върху повтарянето на събитията и невинните жертви на омразата. Със съжаление актьорът отбелязва, че нещата не са се променили и расизма продължава да отнема невинни човешки животи. От редовете на есето си Клуни изказва своя призив за край на расовата дискриминация.

Актьорът смята, че обществото не е загърбило напълно миналото и все още се прокрадват сенки от епохата на робовладелческия строй. Той коментира и състоянието на правосъдието в Съединените щати, като отбелязва, че то се нуждае от промяна най-вече по отношение на прилагането на законите. Според Клуни именно това е пандемия, с която сънародниците му все още не са се справили напълно.

 
КОНТАКТИ ЗА НАС
Copyright © 2017 moviesplus.bg All rights reserved