Любопитно


Шон Конъри - една легенда, която ще живее вечно

Вторник, 03 Ноември 2020


Първият, който изигра емблематичната роля на Джеймс Бонд си отиде в съня си на 90-годишна възраст. През последните дни много световни знаменитости отдадоха почит на Шон Конъри, чрез личните си профили в социалните мрежи.

Един от хората, които споделиха впечатленията си от Шон Конъри, беше актьорът Алек Болдуни, който е работил с легендата по филма "На лов за Червения октомври". Той сподели снимка на младия Шон Конъри и видео, в което каза, че скърби за актьора, макар и 90-години да са една доста прилична възраст. "Всеки, който е работил с него, ще потвърди колко голям професионалист беше."

"Поне си отиде в съня си и беше много спокоен. Бях с него през цялото време. Просто изгасна. Това искаше самият той. Страдаше от деменция и тя имаше много лоши ефекти", споделя Мишелин Рокбрюн, която беше омъжена за легендарния актьор от 1975 г.

Шон Конъри е роден на 25 август 1930 г. в Единбург, Шотландия в семейството на шофьор и учителка. Като ученик Шон се увличал от футбола. За да помогне на родителите си, на 13 г. напуска училище и започва да работи, но продължава да играе футбол.

В професионалната си автобиография Шон Конъри записва професии като спасител, шофьор на камион, дърводелец, сценичен работник. Конъри дебютира на голям екран през 1958 г. с една от главните роли в мелодрамата "Друго време, друго място". Славата го спохожда с ролята на Джеймс Бонд в "Доктор Но" през 1962 г. - първият филм от шпионската поредица. Другите му значими роли са в "Шотландски боец", "Името на розата", "Недосегаемите", за която през 1988 г. получава "Оскар" за най-добър актьор във второстепенна роля. Сред забележителните му роли е на бащата на Индиана Джоунс в "Индиана Джонс и последният кръстоносен поход" (1989), на Барли Блеър в шпионската драма "Руската къща" (1990), на бившия агент на британските спецслужби в екшъна "Скалата" (1996).

Конъри се превъплъщава в образа на легендарния шпионин и в "От Русия с любов" през 1963 г., "Голдфингър" (1964), "Операция "Мълния" (1965), "Човек живее само два пъти" (1967), "Диамантите са вечни" (1971), както и в римейка на "Операция "Мълния" - "Никога не казвай никога" (1983).

Легендарният британски актьор Шон Конъри ще бъде изпратен в последния си път към вечността на частно погребение с мемориално събитие, което ще се проведе по-късно, съобщи семейството му. "Ще има частна церемония, последвана от възпоменателно събитие, което все още предстои да бъде планирано, след като вирусът приключи", се казва в изявление на семейството, цитирано от АФП.

 
КОНТАКТИ ЗА НАС
Copyright © 2017 moviesplus.bg All rights reserved